Am auzit de o gramada de persoane care ar vrea sa se ingrase dar nu stiu cum sau persoane care desi sunt slabe nu arata fit si pe deasupra (sau pe sub, mai exact) poarta si o grasime viscerala (grasimea care inconjoara organele) in exces. Ce sa faci cand nu esti gras dar ai grasime corporala multa sau cand esti slab incat sa nu vrei sa slabesti dar ai grasime viscerala crescuta si trebuie sa o elimini?
La fel de mult arde problema (sa speram ca arde si calorii) si in cazul celor care au slabit foarte mult in timp relativ scurt si s-au trezit ca au ramas cu cateva kilograme de piele lasata. Acea piele lasata ajunge sa ii frustreze pe fostii grasuti poate chiar mai rau decat o faceau kilogramele de grasime in plus. Sa vedem cum putem preveni aparitia pielii lasate si cum putem tonifia corpul fara sa ne chinuim corpul in mod haotic.
Aspectul pufos si pielea lasata dupa slabire
Poate ai auzit de acel concept de skinny fat care poate unora le convine, pentru ca pe cantar kilogramele nu se vad si cu niste blugi mulati, desi nu va parea foarte tonifiata, o femeie poate arata suficient de slaba incat sa se simta bine in corpul ei.
Pentru barbati in schimb, situatia nu sta chiar la fel pentru ca pe ei ajunge sa ii frustreze aspectul nemuscular, slabanog, insa totusi cu grasime intr-un strat mic dar evident.
Mai exact, fizicul “skinny fat” este cel care nu arata supraponderal, insa nici nu prezinta vreun fel de definire musculara. Este acel gen de corp care, in ciuda unui nivel relativ scazut de grasime corporala, tot arata moale, pufos si fara forma.
E firesc sa fie deranjant si frustrant pentru persoanele care il poseda. Nah, ce sa-i faci, esti slab si totusi trebuie sa faci sport! Damn it! :)) Si ca sa nu fim rautaciosi, stiu ca multi chiar fac sport, fac chiar mult sport si nu ii ajuta la prea mult.
De ce nu vad rezultate desi fac mult sport?
Raspunsul este simplu: nu vezi rezultate desi faci sport pentru ca de cele mai multe ori cand vine vorba de fitness mult nu inseamna si bine. De fapt, cam niciodata mult nu echivaleaza cu bine. Eficient este cuvantul care trebuie sa iti guverneze viata daca vrei sa fii in forma maxima.
Mai mult ca sigur ca sunt si persoane (probabil ca fete mai mult) care nu sunt deranjate de pufosenie atata timp cat incap in masurile mici de haine, insa putina tonifiere nu cred ca strica vreodata si oricum, numarul celor care vor sa aiba putine kilograme scade clar in favoarea celor care isi doresc un corp frumos sculptat si fit.
FIT is the new sexy! Sau cum era si vorba aia: fetele slabe arata bine imbracate, fetele fit arata bine oricum, nu?
In articolul acesta incerc sa scot la suprafata problema reala care sta la baza aspectului “slab-gras”, cum ajunge majoritatea sa arate asa si cum poti depasi faza aceasta. Sa incepem!
Ce inseamna sa fii skinny fat si de ce ai aspect pufos?
Exista si un fel de termen medical pe care l-am mai auzit referitor la acest sindrom si anume: normoponderal obez din punct de vedere metabolic. Asta inseamna ca nu ai suficienta masa musculara si ai prea multa grasime (in special grasime in zona abdomenului). Surprinzator sau nu, este mai bine sa fii gras si fit decat slab si fara forma fizica.
Ingrijorator de multi oameni sufera de supraponderabilitate si majoritatea sufera si de prediabet. Un studiu a aratat ca 1 din 4 persoane slabe sufera de prediabet si sunt obezi din punct de vedere metabolic.
Partea cea mai nasoala e ca daca esti o persoana slaba cu multa grasime si esti diagnosticat cu diabet, atunci esti expus la un risc de doua ori mai mare decat daca esti supraponderal si esti diagnosticat cu diabet. Desi nu se stie exact de ce se intampla asta, este foarte posibil ca masa musculara pe care o persoana supraponderala o poarta datorita acelor kilograme in plus sa fie cea care o protejeaza.
Problema este destul de simpla, dieta neadecvata si lipsa de activitate fizica, chiar si in randul celor slabi de la natura, sunt cele care cauzeaza dezvoltarea grasimii din jurul organelor (grasimea viscerala), ceea ce nu se va vedea neaparat si la exterior insa face ravagii in organism.
Tipologia skinny-fat (slab-gras)
Probabil ca ati mai auzit de tipuri somatice si daca e sa ne luam dupa acestea, persoanele pufoase se incadreaza inun mic de ectomorfi-endomorfi. Care sunt caracteristicile?
-arati slaba in haine insa corpul este netonifiat in majoritatea zonelor
-incheieturi subtiri
-brate slabe, fara muschi
-colaceii, zona abdominala si partea de jos a pieptului sunt zonele in -care acumulezi cea mai mare parte a grasimii corporale
-umeri ingusti
-bazin lat
-partea superioara a pieptului este adancita
De ce nu slabesti desi faci sport sau nu elimini aspectul pufos? De ce ai pielea lasata?
O mare parte a frustrarii legate de aspectul “slab-gras” provine dintr-o dorinta aproape obsesiva legata de greutate. Imi dau seama ca multe persoane inca fac greseala de a folosi ca principal etalon pentru corpul “din dotare” cantarul, in loc sa se concentreze mai mult pe compozitia corporala (asta e obsesia mea, stiu… una dintre ele :)) ).
Slabesc dar nu arat bine
Dar ce este compozitia corporala si de ce e atat de importanta? Prin compozitie corporala ma refer la raportul dintre masa musculara si grasime. Masa musculara pura o reprezinta muschii desigur, zona fara grasime a corpului (muschi, oase, apa), iar grasimea corporala este zona cu grasime, duuh!
Fie ca vorbim despre starea de sanatate sau de aspectul fizic, greutatea in kilograme nu conteaza la fel de mult precum felul in care acele kilograme sunt repartizate in muschi vs grasime.
fat vs muscle
Si acum ajungem la problema de la care am inceput. Multe persoane au prea putina masa musculara si prea multa grasime. Si cu cat ai mai putina masa musculara cu atat ai nevoie de mai putina grasime pentru definire musculara. Unele persoane au atat de putina masa musculara incat indiferent de cat de putina grasime corporala au, definirea musculara se va vedea extrem de putin sau chiar deloc.
Deci problema celor pufosi se va rezolva prin schimbarea compozitiei corporale iar asta va implica o crestere in greutate. Da, chiar si in cazul nostru, al femeilor.
In general, se ajunge chiar la 7-10 kg in plus pe cantar si asta pentru ca muschii sunt mult mai densi si de multe ori subestimam de cat de multa masa musculara avem nevoie pentru a arata “tonifiati”.
Deci ca principiu general, nu trebuie sa te sperie faptul ca faci sport si te alimentezi corect si totusi cresti in greutate. Daca toate lucrurile sunt bine gandite si calculate, acele kilograme in plus vor fi de masa musculara, cea care va reprezenta de fapt baza pentru un corp armonios construit, fit si, de ce nu, sexy 🙂
Cum scap de aspectul pufos si evit pielea lasata dupa slabire?
Prezint repede, pe scurt, niste solutii pentru evitarea aspectului pufos si a corpului netonifiat
– consuma alimente cu indice glicemic scazut – proteine animale – (pui – organic, peste, oua), nuci, seminte, fasole, legume, fructe
– consuma proteine – incepe-ti ziua cu o sursa de proteine si continua asa la fiecare masa. Astfel iti accelerezi metabolismul si eviti aparitia poftei de mancare.
– nu iti bea caloriile – renunta la sucuri, chiar si cele naturale, bauturi dulci si, desigur, renunta la alcool
– evita carbohidratii rafinati si produsele procesate
consuma grasimi sanatoase – da, ai voie de grasimi saturate, consuma grasimi cu omega-3 inclusiv sardine si somon salbatic si evita uleiurile vegetale procesate
– ia suplimente – iti accelereaza metabolismul, ajuta la arderea caloriile si regleaza glicemia. Consuma capsule de ulei de peste (EPA/DHA), vitamina D, zinc, magneziu, in dozele de vitamine si minerale recomandate
– odihneste-te – daca nu dormi duficient iti alterezi metabolismul si iti va creste pofta de carbohidrati si zahar. Somnul este sfant cand vine vorba de slabire si sanatate.
Succes ! Health is wealth !