Vitaminele sunt un aliat de nadejde atunci cand doresti sa scapi de kilogramele in plus; una dintre vitaminele de ale carei beneficii te poti bucura in cadrul unei alimentatii echilibrate este complexul de vitamine B:

1# Vitamina B5 (acid pantothenic)- este deosebit de important in sintetizarea acizilor grasi precum colesterolul; ajuta la mentinerea nivelului de energie provenita din carbohidrati, grasimi si proteine . Cantitatea recomandata de vitamina B5 pentru un adult este de 5mg/zi. *Surse alimentare care contin vitamina B5- avocado, iaurt (nu degresat/dietetic), lapte (nu degresat/dietetic), carne de pui, ciuperci crude, cartofi dulci.

2# Vitamina B9 (acid folic)- este o vitamina solubila in apa, esentiala in metabolizarea ADN-ului, ARN-ului si a aminoacizilor; ajuta la cresterea musculara si mentinerea energiei. Cantitatea recomandata de vitamina B9 pentru un adult este de 400 mcg (micrograme)/zi. *Surse alimentare care contin vitamina B9-  cereale fortificate (bob intreg), sucurile de portocale (preparate natural), linte, spanac,  fasole, paste, orez

3# Vitamina B12 – este singura vitamina din complexul B care contine in structura sa cobalamina- cobaltul, componentul principal al vitaminei B12 joaca un rol esential in sinteza hemoglobinei (pigment care transporta oxigenul in sange) si in producerea de energie din proteine si grasimi, fapt care contribuie la pierderea in greutate si sporirea energiei. Este cel mai puternic factor antianemic descoperit pana in prezent si un anabolizant natural, adesea o varianta preferata de adeptii culturismului care nu doresc sa abuzeze de anabolicele steroidice.  Cantitatea recomandata de vitamina B12 pentru un adult este de 2.4 mcg/zi. *Surse alimentare  care contin vitamina B12- carne de pui, vita porc (mai ales ficatul), peste (mai ales ton si somon), fructe de mare (mai ales scoici si stridii), oua

Trebuie mentionat ca dietele vegetariene nu necesita suplimentare de vitamina B12, iar in cazul bolnavilor de cancer nu este recomandat aportul de vitamina B12. Cu toate acestea, cel putin la o perioada de doi ani, se recomanda efectuarea analizei B12, atat in cazul vegetarienilor/veganilor, cat si in cazul persoanelor care mananca lapte, carne, oua , pentru ca asimilarea acesteia poate fi in egala masura realizata sau nu, indiferent de preferintele alimentare pe care le avem. Inca un aspect important al acestei analize il constituie faptul ca o valoare foarte mare a acesteia in corp, poate sa prevada existenta unei celule canceroase ce urmeaza sa se dezvolte in urmatorii trei ani. Pentru valorile scazute, medicul va recomanda suplimentarea acesteia.

Persoanele care au un stil de viata echilibrat si variat nu ar trebui sa isi faca probleme legate de carenta de vitamine, intrucat organismul are capacitatea de a obtine din alimente necesarul pentru o buna functionare; aminteste-ti ca vitaminele sunt doar niste suplimente care trebuie luate la recomandare specializata (in urma unor analize) si in cantitate limitata.