Zilele trecute colega noastra Roxana Nedelus a răspuns la câteva întrebări legate de clasele de Indoor Cycling, Oliviei de la Femeia Fit . Mai jos veți găsi interviul care sper să vă ofere detalii cât mai complexe despre ce presupune participarea la această clasă.

>>Saptamana trecuta am publicat primul articol din seria “Totul despre clasa de…” si a fost un mini-interviu reusit si plin de informatii valoroase cu Ina de la sportaholic. Daca nu l-ai citit afla de aici totul despre clasa de HIIT.

De data aceasta e randul sa aflam care sunt beneficiile, ce echipament ne trebuie si cum sa practicam corect Indoor Cycling.

Una dintre tipele care mi-a raspuns la indemn si ne va impartasi despre clasa pe care o preda este Roxana, Personal Trainer si Group Fitness Instructor. Ea preda cu pasiune si multa energie Yoga, Pilates, Zumba si Cycling la o sala de fitness din Rm Valcea.

Desi, pe mine personal nu ma vezi mai deloc la cycling, insight-urile oferite de Roxana si modul colorat in care le-a descris, m-au facut putin curioasa si pun pariu ca daca esti tipa care merge la cycling informatiile de mai jos te vor ajuta.

Enjoy!

1. Cum ai ajuns sa practici, sa predai si ce iti place cel mai mult la Schwinn Indoor Cycling?

 

Roxana  Ned

Roxana in actiune!

Bună Olivia, am început să practic Indoor Cycling în urmă cu doi ani. Nu as spune că a fost ,,dragoste la prima pedală”, dar a fost….pe aproape; îmi amintesc prima dată când am participat la  astfel de clasă, am ales o clasă de avansați, considerându-mă pregătită pentru asta ( :) ))) de fapt nu prea mă cunosteam deloc)

Cele 60 de minute de pedalat mi-au părut o eternitate, cred că am lucrat în ora respectivă asa cum nu lucrasem niciodată până atunci… am simțit că asta m-a făcut să-mi cunosc adevăratele limite si  s-a activat dorința de a-mi le depăsi contininuu. Nu îți închipui că a doua participare a fost prea relaxantă, de fapt o bună perioadă după ce am început să frecventez clasele de cycling primele 10 minute erau cruciale, desi nu însemnau decât etapa de încălzire.

Luând fiecare oră de cycling ca pe o provocare, lucrurile mi-au devenit clare: trebuia să fac ceva mai mult decât să particip în calitate de client, astfel m-am hotărât să merg la cursuri de specializare  si uite-mă astăzi aici, în calitate de instructor Indoor Cycling.  Cycling-ul este, după părerea mea, cel mai complex cardio, si adesea le spun clienților mei că nu lucrăm doar pentru inimă si întregul corp, lucrăm din inimă, cu toată inima, pentru armonia fizică si psihică.

Cycling-ul la propriu o provocare, dar nu adresată direct corpului sau limitelor fizice cât adresată psihicului: ,,Mind over body”. 

 
 
2. Care sunt beneficiile pe care le obtii practicand cycling-ul? si la  cate sedinte pe sapatamana este recomandat sa participi pentru a  obtine acele beneficii?

 

La fel ca în orice sport, programul de antrenament diferă de la persoană la persoană, în funcție de scopul pe care aceasta si le propune, dar nu numai.

Rezultate se obțin încă de la prima oră de pedalat, pentru că ai sansa de a-ți cunoaste sau depăsi anumite limite, ceea ce nu se întâmplă prea des în cadrul claselor de grup fitness.

Făcând o medie, cred că undeva la 3 clase intense de cardio pe săptămână sunt de ajuns cât să te poți bucura de schimbările fizice si prihice pe care le vei observa într-un timp relativ scurt. Nu ai nevoie de mai mult de o lună  de indoor cycling pentru a observa cum corpul începe să se tonifieze, depozitele de celulită (în cazul femeilor) sunt considerabil reduse, rezistența la efort creste, kilogramele în plus încep să se împuțineze, starea de bine data de fiecare provocare pe care o accepți ajută mult în cresterea încrederii în propriile capacități. La cycling nu doar că înveți să lucrezi în echipă, înveți să respiri corect, înveți să  coordonezi miscarea întregului corp, înveți să iesi din propria zonă de confort .

Toate beneficiile obținute în clasa de cycling trebuie susținute pe cealaltă parte în propria gospodărie: fără o alimentație echilibrată care să te ajute să te simți bine din interior, nu pot fi maximizate rezultatele.

Imaginează-ți că suntem într-o barcă..o vâslă reprezintă antrenamentul fizic regulat, cealaltă vâslă reprezintă alimentația: vâslind în mod egal reusesti să  păstrezi echilibrul si să ajungi rapid la destinație :)

 

3. Ce echipamente trebuie sa ai in dotare pentru a practica cat mai bine acest sport? (in cazul in care folosindu-le se simte diferenta).

 

Pentru Indoor Cycling se recomandă folosirea pantalonilor strânsi pe picior sau scurți, pentru că pantalonii largi se pot agăța în pedale . Există si echipament special pentru cycling, pantalonii având o căptuseală interioară care atenuează disconfortul cauzat de statul în sa. De asemenea se recomandă pantofi cu talpă cât mai tare, iar în cazul în care se optează pentru pantofi speciali de indoor cycling, acestia au în plus un sistem care permite prinderea pantofului de pedală, asa numitul SPD  care oferă un avantaj enorm la padalat, eliminându-se riscul de scăpare a piciorului de pe pedală.

Pun mai mult accent pe încălțăminte decât pe vestimentație, pentru că un alt  bun înlocuitor al pantalonilor de cycling sunt husele pentru sa, care oferă acelasi confort ; tricoul sau maieul recomandabil dintr-un material care să lase pielea să respire si bineînțeles ceva în care să ne simțim confortabil.

Pe lângă încălțăminte,un adevărat ,,must have” este sticla cu apă si prosopul fără de care esti ca un peste pe uscat :) )).

 După cum vezi, pentru fiecare accesoriu există însă inlocuitor, deci nu e obligatoriu un anumit echipament, totusi în cazul  în care acesta există, diferența este semnificativă.

 
4. Orele de cycling sunt foarte solicitante, iar din ce am auzit de la unele persoane este foarte greu sa rezisti o ora intreaga mai ales daca esti la inceput. Ce le recomanzi celor care incep, vor sa inceapa acest tip de antrenament pentru a putea rezista o ora intreaga?

 

 

Aici mă voi adresa direct celor care ne citesc: dragă cititor/cititoare : greul nu trebuie să te sperie ! În plus, până nu participi la o astfel de oră nu ai de unde să stii dacă poți sau nu să o duci până la capăt, fiecare dintre noi suntem înzestrați cu anumite capacități motorii, ceea ce face ca fiecare să reacționeze diferit chiar dacă vorbim de acelasi stimul.

Clasele de Schwinn Indoor Cycling au profiluri diferite, în principiu se lucrează pe interval, dar există clase pentru începători, unde nivelul de intensitate este scăzut, iar instructorul va explica tot ceea ce un bobocel în ale pedalatului trebuie să stie.

Cu o bicicletă reglată pe dimensiunile tale, un instructor care să te motiveze  si muzica potrivită, experiența ta indoor cycling va deveni o dependență.

După cum spuneam, cycling înseamnă lucru pe interval, folosirea unei rezistențecare se modifică pentru a permite lucrul cu intensități diferite. Bineînțeles că fiecare poate să lucreze în ritmul lui mai ales dacă este la început, iar ritmul impus de instructor este prea greu de ținut, dar fără să se oprească pe parcursul clasei pentru că reprizele de crestere urmate scăderea bruscă a intensității  nu sunt tocmai benefice (sunt mari sansele să ni se facă rău). Se lucrează etapizat si simetric de la mai puțin intens la intens si foarte intens, urmând etapa de revenire (cool down) si stretching care ne permit să ne revenim gradat după efortul depus si să ne bucurăm de starea minunată de după antrenament.

 

5. Rezistanta redusa pusa pe bicicleta in timpul antrenamentului poate afecta negativ genunchi?

 

Da, pedalând fără rezistență genunchii pot avea serios de suferit, să nu mai vorbim de faptul că pedalând rapid si în gol, picioarele pot scăpa de pe pedală mai ales dacă nu sunt suficient de bine fixate în cureluse.Pedalatul fără rezistență e degeaba, nu obții niciun beneficiu real si nici nu e foarte distractiv pentru genunchi.

 

6. In timpul orelor de cycling pulsul cardiac poate creste foarte mult, reprezinta aceste un risc? de asemenea efectuand cu regularitate antrenamente de cycling, renuntarea la acest sport poate avea efecte negative asupra inimi?

 

 

La cycling ne jucăm un pic cu ritmul cardiac, dar asta nu reprezintă niciun risc atâta timp cât antrenamentul este controlat si îți asculți corpul. Nu este nevoie să fim războinicii luminii din prima oră, toate schimbările trebuie să vină treptat. De asemenea, dacă există probleme de sănătate care interzic exercițiul cardio de intensitate este bine de luat în considerare participarea sau nu la o astfel de clasă. Este recomandat ca la începutul orei să  vorbesti cu instructorul tău despre problemele pe care le ai, fie că este vorba despre afecțiuni interne sau externe, pentru că doar asa poate să te ajute să lucrezi corect fără a-ți pune în pericol sănătatea.

 

7. Pot considera cyclingul un stil de antrenament exclusiv pentru lower-body sau si partea superioara a corpului va avea de castigat (ma refer la tonifiere musculatura)?

 

 

Indoor Cycling-ul este un antrenament pentru anduranță, forță,rezistență, iar pe lângă cele 500-1000 de calorii care se pot arde într-o o oră, acesta ajută la tonifierea părții inferioare a corpului în special. Ceea ce trebuie reținut însă, este faptul că pedalatul nu măreste piciorul sau gamba (teama principală a femeilor) ci dă conturul unui picior bine lucrat. Dacă vrei să măresti dimensiunea picioarelor vei obține asta printr-un alt tip de antrenament si folosind greutăți, cycling-ul  nu măreste! Pedalează fără grijă, picioare ca ale lui Arnold nu se fac peste noapte si cu atât mai puțin de la pedalat.

 

8. Ce mi-ai spune sa ma convingi sa vin la clasa de Cycling, pe scurt,  cateva cuvinte?

 

 

Draga mea si dragi cititori:  să poți să te deconectezi de la cotidian, să transpiri si să ai un antrenament atât de eficient în acelasi  timp, e minunat! Ideea este să ai un scop clar definit pe care să îl atingi în timpul acestei clase. Dacă îți plac provocările si vrei să îți dovedesti că limitele de orice fel sunt doar teoretice, trebuie să încerci o astfel de clasă, miza este ca tu să fii intr-o continuă competiție cu tine; spre deosebire de celelalte clase de grup fitness, aici pun accentul pe fiecare în parte, trebuie să te concentrezi doar asupra ta: ai o oră pe care o dedici în întregime ție: meriți asta!

 

9. Roxana, spune-mi te rog unde te pot gasi cititoarele mele si cum pot afla mai multe despre tine, clasa ta si stilul tau de viata FIT.

 

 

Cititoarele tale mă pot găsi la Clubul de Fitness Sportify din Rm. Vâlcea (www.sportify.ro), , iar online astept orice întrebare pe adresa roxana@sportify.ro. De asemenea, am început să lucrez la blogul http://roxananed.ro/ unde puteți găsi informații utile pe marginea cărora să putem lega discuții, vă stau la dispoziție cu sfaturi si motivații.

Vă astept cu drag atât la sală cât si online!

 Multumesc mult Roxana pentru sfaturile valoroase. Felicitari pentru creativitate si modul placut de a transmite  informatiile mai departe, si nu in ultimul rand mult succes, energie si entuziasm pentru proiectul tau FIT ( roxananed.ro)

Daca esti din Rm. Valcea te indemn sa vezi clasele si echipamentul sportiv pe carecei de la Sportify le ofera, am auzit ca au 25% reducere la abonament luna Decembrie!!!

Nu uita ca te indemn  sa participi si tu, daca esti instructoare,  la acest proiect FIT si sa fii guest star* pe Femeia Fit. Impartaseste-ne mai multe despre clasa pe care o predai si ajuta cititoarele si cursantele tale sa aiba o claritate mai mare asupra acestui gen de miscare.

 

Pana data viitoare te indemn sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit ! <<

Vei găsi interviul original pe : http://femeiafit.ro/totul-despre-clasa-de-indoor-cycling/

      Te astept la Sportify pentru clase energizante de Schwinn Indoor Cycling si nu numai! Răspunde provocării si nu uita că schimbările pozitive apar ca rezultat a ceea ce faci astăzinu mâine!

Sursa: www.roxananed.ro