Nu stiu cum s-a ajuns in punctul in care toata lumea isi obliga copii sa manance legume, probabil undeva in trecut, stra stramosii nostri au stiut mai multe decat noi, chiar daca avem acces la atatea informatii.

Fibrele alimentare reprezinta un amestec de celuloza, polizaharide necelulozice si lignina, substante care nu sunt digerate in tubul digestiv al omului. Din punct de vedere energetic, acestea sunt aproape nule. Asa ca de ce sunt recomandate?

Sursa principala de fibre o constituie alimentele de origine vegetala. Ele au proprietati care le fac aproape indispensabile intr-o alimentatie sanatoasa.

– Capacitatea lor de a absorbi apa ( variaza de la fibra la fibra )

– fibrele alimentare din tarate, fructe sau legume potfunctiona ca schimbatoare de cationi prin gruparile acide ale polizaharidelor, care retin cationii metalici.

– acizii biliari neconjugati din intestinul gros sunt absorbiti de catre fibrele alimentare.

– ajuta in procese metabolice de producere a amoniacului, metabolismul bacterian al medicamentelor, aditivii alimentari si alte substante neabsorbite sau secretate. Ajuta la eliminarea grasimilor, azotului a unor minerale si a acizilor biliari.

– scurteaza tranzitul intestinal si face un tratament excelent impotriva constipatiei.

– nu in ultimul rand, este de mentionat efectul lor de protectie impotriva agentilor cangerigeni, prin absorbtia acestora la suprafata lor si cad colesterolul.

– au un rol important in prevenirea si tratarea diabetului zaharat