Vitaminele sunt compusi organici, cu structuri diferite de ale glucidelor, lipidelor sau proteinelor, ale caror structuri se constituie in special din precursorii coenzimelor si nu au nici o inrudire chimica unele cu altele. Sunt, de asemenea, esentiale pentru multe procese care au loc in organism si pentru cresterea si diviziunea celulara. In general, nu pot fi sintetizate in cantitati suficiente de catre organism si trebuie aduse printr-un aport alimentar adecvat, in caz contrar aparand patalogii specifice deficitului ( avitaminoze ). Acestea pot aparea insa si in cazul in care alimentele sunt prost preparate, mai ales prin fierberea excesiva, conservare etc. De aceea, suplimentele alimentare de vitamine, alaturi de alte suplimente alimentare, devin o necesitate in evolutia omului modern.

Absenta sau insuficienta de aport vitaminic provoaca tulburari, denumite hipovitaminoze sau boli ce poarta numele de avitaminoze, precum: xeroftalmia ( lipsa vitaminei A ), beri-beri ( lipsa vitaminei B ), pelagra (lipsa vitaminei PP), scorbut ( lipsa vitaminei C ), rahitism ( lipsa vitaminei D ) etc. Cauza hipovitaminozei nu este numai aportul alimentar insuficient, ci si distrugerea vitaminelor, prin practicile culinare neadecvate, in tubul digestiv – deficitul   de absorbtie intestinala, asimilarea sau utilizarea defectuoasa, consumul exagerat al tesuturilor in unele stari patologice.

Hipervitaminoza poate aparea in cazul unui aport vitaminic mare, generat de un consum mare de vitamine, ca produse naturale ( legume, fructe ) sau suplimente alimentare 100% naturale. Hipervitaminozele se manifesta ca si intoxicatiile medicamentoase. Vitaminele fiind biocatalizatori, sunt elementele cele mai necesare unei alimentatii normale, iar tulburarile numite hipovitaminoze apar mult mai rapid si mai intens decat deficientele de proteine, lipide sau glucide.

Acesta este si unul dintre motivele care fac ca vitaminele sa fie suplimentul de baza pentru sportivi si chiar pentru orice persoana. De aceea, orice program de nutritie in care sunt introduse si suplimente alimentare va contine in mod obligatoriu si un supliment complet de vitamine si minerale.

Vitaminele se impart in doua categorii: liposolubile ( A,D,E si K ) si hidrosolubile ( C, P si grupul vitaminelor B ).

Vitaminele liposolubie: Absorbtia lor este strans legata de cea a lipidelor. Organismul poseda capacitatea de a stoca aceste vitamine, mai ales in ficat, motiv pentru care si ficatul animalelor se numara printre principalele surse de vitamine liposolubile. Sunt relativ putin afectate de prepararea termica a alimentelor, oricum, nu in aceeasi masura ca vitaminele hidrosolubile.

Vitaminele hidrosolubile: Organismul nu are capacitatea de a stoca aceste vitamine. Ele sunt solubile in apa si sunt foarte labile termic, fiind rapid distruse prin fierbere. Daca alimentele ( fructe, legume, etc. ) sunt lasate mult timp in apa, vitaminele se dizolva in aceasta. Au un rol important in reactiile metabolice din toate celulele organismului. Combinate cu proteine specifice, ele participa la sistemele enzimatice oxidative implicate in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, deci la eliberarea de energie.