fulgi-de-ovaz_1_

Ştiaţi că tocmai în societatea actuală, modernă şi preocupată constant de alimentaţia sănătoasă, ovăzul este folosit doar de 5% de populatie ?

Acest lucru ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru că semnalează faptul că oamenii încă nu sunt conştienţi de efectele nemaipomenite ale acestui aliment.

Fulgii de ovaz reprezinta una dintre cele mai inspirate alegeri pentru un mic dejun satios, care sa ne ofere energie si pofta de viata si nu in ultimul rand o hrana excelenta pentru muschi! Sa descoperim câteva motive pentru care ar trebui să incluzi ovăzul în meniul tău zilnic:

• Reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile.

• Întăreşte sistemul imunitar – tot datorită fibrelor din ovăz pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii.

• Protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.

• Reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei.

• Reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat. În combinaţie cu produsele lactate, ovăzul poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

• Previne instalarea cancerului de sân – în special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân. Riscul poate fi şi mai mult redus, respectiv cu 30 de procente, dacă, pe lângă ovăz, includeţi în meniu fructe proaspete care sunt excelente surse de fibre.

• Copiii sunt feriţi de pericolul astmului – dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun.

• Reduce apetitul – ovăzul deţine proprietăţi de control asupra hormonilor foamei, astfel că te vei simţi mult mai sătul după ce mănânci un bol de ovăz cu lapte, prevenind astfel acumularea kilogramelor.

• Te scapă de stresul laxativelor – conţinutul bogat de fibre promovează un tranzit intestinal sănătos, astfel că nu vei mai avea nevoie de laxative, medicamente care pot avea efecte adverse grave precum slăbirea excesivă şi malnutriţie, în special în rândul persoanelor vârstnice.

• Reglează nivelul tensiunii arteriale – prin acţiunea benefică a fibrelor asupra circulaţiei sangvine pot fi prevenite bolile cardiovasculare, “ucigaşul” numărul 1 la nivel mondial.

Reduce stresul oxidativ – prin acţiunea antioxidanţilor care luptă împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. Astfel, poate fi întărit sistemul imunitar şi se reduce în mod natural stresul oxidativ, vinovat de creşterea transaminazelor, factor de risc major al apariţiei ficatului gras.

• Ajută la controlul greutăţii corporale – fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă astfel că te vei simţi mai sătul pe o perioadă mai lunga de timp şi vei mânca mai puţin, aspect care se va răsfânge în mod pozitiv şi asupra siluetei.

Fulgii de ovaz sunt capabili sa reduca colesterolul si sa mobilizeze depozitele adipoase. Se stie ca fulgii de ovaz fac parte din lista alimentelor care topesc grasimea abdominala si ca intervin in diminuarea stratului de grasime de pe coapse si fese, adica exact acele zone care dau cele mai mari batai de cap femeilor. Nu in ultimul rand, fulgii de ovaz sunt unul din alimentele care au un puternic efect anticelulitic. Valorea calorica a acestora este, practic nesemnificativa, o cana de fulgi contine: 165 calorii, 4g fibre, 6g protein, 3,5g grasimi, 28g carbohidrati, 0 colesterol. In concluzie, fulgii de ovaz sunt un ingredient util. Mai mult decat util.

Esti pregatit sa introduci acest aliment in dieta fitness, dieta oamenilor sanatosi ?