Prefer antrenamentele de intensitate ridicata (HIIT/high intensity interval training), pentru ca mi se par cea mai eficienta forma de antrenament pentru slabire si tonifiere.

Dupa cum intuiesti probabil, in cazul antrenamentelor de intensitate crescuta, ritmul tau cardiac se afla la un nivel destul de ridicat pentru o scurta perioada de timp, in general ritmul cardiac plasandu-se undeva la 75% din pulsul maxim al inimii tale. Intervalul in care pastrezi ritmul cardiac la aceste cote, este de la minim 30 de secunde si poate tine pana la 3 minute.

Cand realizezi un antrenament pe intervale de formare, sunt recomandate pauze intre intervale, pauze pe care ti le poti oferi de la jumatate de minut pana la un minut chiar doua de odihna pana la reluarea intervalului.In cadrul unui astfel de antrenament ,pentru asigurarea energiei vei consuma, pe langa carbohidrati si grasime, in procent de pana la 60% pentru fiecare calorie arsa, si desi vei arde mai putine grasimi din punct de vedere caloric, per antrenament vei pierde un procent mai ridicat de grasime in cazul unui antrenament de tip HIIT (high intensity interval training) decat in cazul unui antrenament de intensitate scazuta.

In cazul antrenamentului de intensitate scazuta, ritmul cardiac iti este pastrat la un nivel moderat pentru o perioada de timp de pana la 60 de minute, iar frecventa cardiaca s-a pastra undeva la 60% din pulsul inimii tale.In acest tip de antrenament vei utiliza ca sursa principala de energie depozitele de grasime intr-un procent de pana la 90%, dar nu te bucura pentru ca acest 90% calculat per antrenament, te scapa de un procent mai mic de grasime decat daca faci un antrenament de intensitate crescuta.

Unul dintre plusurile  antrenamentului HIIT, este ca   poti petrece mai putin timp facand exercitii, dar vei arde acelasi numar de calorii pe care l-ai arde intr-o perioada mai mare de timp intr-un antrenament de intensitate scazuta, in plus un antrenament HIIT iti creste rata metabolica de repaus pentru aproximativ 48 de ore, in timp ce antrenamentul de intensitate mica iti asigura acest lucru pentru aproximativ 2 ore de la finalizarea lui.

Numeroase studii facute pe aceasta tema, au demonstrat faptul ca in doar 2 saptamani de antrenament pe intervale de intensitate crescuta, iti poti imbunatati rezistenta aeroba, acelasi rezultat pe care in cazul unui antrenament de anduranta l-ai obtine intr-o perioada intre 6-8 saptamani.

Pentru mine, cea mai potrivita perioada pentru antrenamentul de intensitate ridicata este dimineata, pentru ca imi asigura energia necesara si buna dispozitie pentru intreaga zi, dar este important sa iti asculti corpul, astfel ca probabil cel mai potrivit moment in care sa te antrenezi este cel in care te simti in forma sa faci acest lucru..daca nu esti o persoana matinala, cu siguranta nu vei putea lucra la capacitatea maxima exercitiile, deci cel mai bine e sa iti potrivesti rutina zilnica de exercitii conform nevoilor propriului organism. In ceea ce priveste alimentatia mea de dinainte de antrenament, aleg fie o banana, fie un shake proteic cu cel putin 30 de minute inainte de antrenament, iar micul dejun il servesc abia dupa ce ma intorc de la sala..asta imi permite sa ma bucur in totalitate de un mic-dejun bogat si binemeritat.

Mai jos iti propun cateva exemple interesante si frumos ilustrate de antrenamente HIIT, precum si a beneficiilor aduse de acestea.

 

 

Health is wealth,