In ce moment al zilei facem antrenamentul cardio?

 

 

 

Daca ai o dilema in aflarea acestui raspuns, afla ca antrenamentul fizic este binevenit in orice moment al zilei, atata timp cat este inclus in rutina activitatilor zilnice.

 

Daca preferi antrenamentul cardio precum alergatul sau mersul pe bicicleta, trebuie sa stii ca beneficiul maxim al acestui tip de activitate este obtinut dimineata, inainte de a lua micul dejun. Un exercitiu aerobic de cel putin 30 de minute practicat dimineata inainte de prima masa principala, iti aduce 3 beneficii majore:

 

1.     Dat fiind faptul ca dimineata, inainte de micul dejun, nivelul glicogenului din muschi si ficat este scazut (pentru ca pe perioada noptii glicogenul a fost utilizat pentru a furniza cantitatea de glucoza necesara pentru buna pastrare a functiilor organismului chiar daca acesta se afla in stare de repaus), aceasta este perioada optima in care se pot arde grasimile, intr-un procent de pana la 300%.

Cum de este atat de efficient antrenamentul cardio pe stomacul gol ? Raspunsul poate fi intuitiv: dat fiind faptul ca principalul furnizor de energie se afla la un nivel foarte scazut, corpul se simte obligat sa actioneze planul B, adica sa faca rost de energie din cea de-a doua sursa care nu poate fi alta decat grasimea depozitata.

 

 

2.     Un al doilea beneficiu al antrenamentului cardio de dimineata este faptul ca nu arzi din depozitele de grasime doar in timpul antrenamentului, ci si dupa antrenament, pentru ca o sesiune intensa iti mentine arderile metabolismului accelerate cu pana la 6-8 ore dupa terminarea antrenamentului. Acesta este un avantaj major al antrenamentului cardio efectuat dimineata spre deosebire de cel efectuat seara, care desi arde calorii, nu isi mentine un effect indelungat de accelerare din cauza faptului ca metabolismul incetineste pe parcursul noptii, in timpul somnului.

 

 

3.     Cel de-al treilea beneficiu al antrenamentului cardio in zori este dat de bunastarea psihologica si energia pozitiva pe care o asigura pentru restul zilei, datorita numarului mare de endorfine care pe langa bunadispozitie, ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui.

 

 

Daca nu esti adeptul antrenamentului in zori, afla ca urmatorul tip de antrenament pe lista este cel cu greutati.

Folosirea greutatilor in exercitiu apeleaza de asemenea la rezervele de glicogen din muschi

, deci antrenamentul cardio efectuat imediat dupa  ridicatul greutatilor are acelasi efect ca si un antrenament cardio pe stomacul gol.

 

Asadar, mai poti gasi vreo scuza pentru efectuarea regulate a antrenamentului cardio? Probabil ca da, insa este foarte important sa luam acest tip de antrenament ca pe o provocare, pentru ca ne vom bucura la maxim nu doar de beneficiile sale fizice, dar si de multumirea d pe care ne-o aduce fiecare activitate dusa la bun sfarsit.

 

Iti propun o provocare de numai 21 de zile, timp in care iti vei stabili singur tipul de antrenament (minim 30 de minute) care consideri ca ti se potriveste cel mai bine si vei avea grija sa nu treaca nici macar o zi fara sa il efectuezi . Dupa aceste 21 de zile te vei simti mult mai bine, iar antrenamentul va deveni deja un obicei , la fel ca si dusul de dimineata .

 

Este de ajuns sa descoperi placere in fiecare antrenament, pentru ca acesta sa devina o dependenta; mai devreme decat ai crede, exercitiile cardio vor deveni parte din activitatea zilnica, metabolismul tau se va accelera, iar antrenamentul te va incarca cu energie pentru toata ziua.

 

Tipuri de antrenament cardio

 

  • Saritul corzii;
  • Mersul cu bicicleta in aer liber;
  • Indoor cycling;
  • Zumba;
  • Alergarea;
  • Gimnastica aerobica;
  • Inotul;
  • Aparate eliptice.

 

Health is wealth,

 

Pe curand