Iata cateva idei simple prin care poti recunoaste daca antrenorul tau este ceea ce iti trebuie:

1. Are experienta reala cu persoane care sunt in situatia ta
Faptul ca a castigat un concurs de culturism nu inseamna ca stie in ce situatie este o fata sedentara care vrea sa (re)intre in forma. Performanta nu e cel mai bun exemplu pentru cei mai multi incepatori.

2. Iti face o evaluare initiala
E putin probabil ca el sa iti poata spune dinainte ce trebuie sa faci, daca nu te supune la cateva teste de baza: diverse tipuri de antrenament sau exercitii.

3. Iti propune un plan pe termen lung
Chiar daca nu il vei putea urma cu el pentru urmatorii cativa ani, planul trebuie sa fie in primul rand strategic, construirea unui stil de viata, bineinteles, cu pauzele si abaterile inerente.

4. Pune pe primul loc siguranta
Programe “intense” de slabit in cateva luni sunt sortite de cele mai multe ori esecului. Daca incerci sa-ti depasesti limitele prea des risti o accidentare care te va costa bani, timp, motivatie.

5. Iti construieste un program personalizat
Esti o persoana unica, deci si programul trebuie sa fie facut pentru tine. Programele “prefabricate” se potrivesc unui numar limitat de persoane. Capacitatea de efort poate sa fie diferita chiar si de la o zi la alta.


6. Abordeaza antrenamentul din mai multe unghiuri
Chiar daca el este specialist in fitness are curajul sa te trimita si la ore de yoga sau cardio, de exemplu. Astfel vei avea parte de un antrenament complet si vei putea alege mai bine ce ti se potriveste.

7. Te simti bine in timpul si dupa antrenament
Fitness-ul e destinat sa iti aduca o stare de bine, un aspect fizic atragator si o conditie fizica imbunatatita. Daca te simti rau, febra musculara te tine o saptamana si ai inceput sa racesti in fiecare luna, atunci ia o pauza si cauta pe altcineva.

8. Ramane in zona lui de competenta
E greu de crezut ca ai nimerit peste Leonardo da Vinci si iti va da si cele mai bune sfaturi de nutritie, hair styling sau psihologie. Ai grija sa isi cunoasca rolul in viata ta.

9. Urmeaza obiectivele tale
Te poate aduce cu picioarele pe pamant daca vrei prea mult sau vrei sa abandonezi, dar nu incearca sa te trimita la vreun concurs de fitness ori sa te transforme in soldatul universal.

10. Te lasa sa zbori
Cand ai invatat suficient iti va permite sa te antrenezi pe cont propriu , sa faci progrese prin experimentari si studiu individual. Iti dezvaluie secrete si te ajuta sa cresti, nu te face dependenta de prezenta lui.