Aproape orice aliment poate fi cultivat undeva, pe durata intregului an, dar transportarea acestuia peste mari si tari nu este usoara. Daca veti cumpara alimentele de la magazinele locale ( produse si cultivate local, bineinteles ) veti reduce riscul de a consuma anumite ingrediente “nocive”, ce se folosesc la pastrare,ambalare,transportare,etc. si de asemenea veti ajuta economia locala.

Fructele precum merele, afinele si kiwi nu sunt bogate doar in arome – ele ofera vitamine si antioxidanti esentiale, ce inbunatatesc imunitatea, incetinesc imbatranirea si te pot ajuta in lupta cu cancerul.

Pe partea legumelor, intreaga faimilie de crucifere – adica varza, conopida, etc. – este de sezon si ofera un compus cunosc sub numele de glucozinat, ce are de asemenea potential in lupta cu cancerul. Sa nu uitam de asemenea de dovlecei. Aceste minunate tartacute ofera alfa si beta caroten ce ajuta vederea.

Pentru a castiga cele mai bune avantaje din aceasta toamna, tine pasul cu ce este in jurul tau si sa nu iti fie teama sa incerci ceva nou. Cine s-ar fi gandit ca prazul si smochinele sunt asa de bune ? Mai jos am postat top 5 alimente de mancat in aceasta toamna.

1. MERELE

apples-1

Acesti dulci, crocanti favoriti ai toamnei sunt plini de antioxidanti, ce ajuta la prevenirea bolilor cronice si incetinesc imbatranirea. Stiti vorba “An apple a day, keeps the doctor away”. Printre cele mai favorite tipuri de mere ( sunt peste 7,500 de soiuri ), merele Fuji au cel mai mare concentrat de antioxidanti, in timp ce Cortland si Empire au cel mai mic.

2. SFECLA

beets

Sunt valabile intregul an, dar sfecla este in cea mai buna forma toamna. Cand alegeti aceste perle mov roscate, cautati bulbii fin si fermi si ( daca au atasate ) verdeata proaspata. Fiti siguri sa taiati verdeata pentru a pastra valoarea nutritiva, ce include betaina, un compus ce previne bolile de inima si ficat. Contine si nitrat, ce mareste circulatia sangelui catre creier si reduce riscul de aparitie a dementei.

3. VARZA SI VARZA DE BRUXELLES

roasted-brussels-sprouts-fd-lg-1

Pline de Vitamana A si C, varza si versiunea ei “mini”, varza de bruxelles, contine concetrate mari de glucozinolate ce lupta impotriva cancerului ( ceea ce ofera acestor legume si gustul lor deosebit ).

4. CONOPIDA

Cauliflower

Aceasta ruda “inzapezita” a faimosului brocolli este bogat in vitamina K, C si fibre. Precum rudelor sale din familia crucifera, glucozinatele conopidei pot ajuta si ele in prevenirea anumitor tipuri de cancer ( in special la plamani ).

5. AFINELE

06-cranberries

Undeva intre un strugure si o mura, afinele sunt in cea mai buna forma in Octombrie – Noiembrie, desi doar 5 % ajung in sectia de productie ( celalalte 95% sunt fie uscate, conservate sau transformate in suc ). Cercetarile sugereaza, concentratele de afine pot preveni infectiile de tract urinar si afinele proaspete pot preveni bolile orale si pot incetini dezvoltarea cancerului de san, colon, prostata si plamani.

 

Pe data viitoare !

– Healt is Wealth