Aminoacizii sunt printre cele mai importante substante de care culturistii au nevoie pentru a dezvolta masa musculara. Acestia joaca un rol major in sinteza proteinelor, dar ajuta si la buna functionare a organismului in general (ei ne protejeaza, reconstruiesc celule si ne dau forta).

O buna parte dintre aminoacizii esentiali provin din alimentatie, iar pentru culturisti cei mai importanti sunt taurina, arginina, glutamina si alanina. De ce este important sa incluzi aminoacizii in dieta ta? Pentru ca, spre deosebire de grasimi, aminoacizii nu sunt stocati in corp sub forma de tesut adipos, ci din contra, ajuta la constructia musculara. Poti lua acesti aminoacizi sub forma de suplimente sau poti sa apelezi la o alimentatie adecvata.

Lista alimentelor bogate in aminoacizi esentiali
Soia

Boabele de soia si proteina din soia au o concentratie mare  de aminoacizi, utilitatea lor fiind dovedita mai ales in cazul vegetarienilor, care au nevoie de o alternativa la proteina din carne pentru a putea construi muschi. Soia este bogata mai ales in izoleucina, lizina, metionina, triptofan si valina.

Oua

Ouale contin destul de multi aminoacizi si sunt o excelenta sursa de proteina cu calorii putine. Ouale contin metionina, izoleucina si lizina, dar sunt si o sursa excelenta de triptofan, un aminoacid esential implicat in productia de neurotransmitatori responsabili cu starea noastra generala de spirit, cum este serotonina.

Peste

Pestele, indiferent de tipul ales, este o sursa buna de aminoacizi. Exista insa specii de pesti cum ar fi somonul, tonul, hering-ul sau sardinele care contin o cantitate mare de acizi grasi omega-3 si care au un rol esential in protejarea inimii. Si dupa cum stim, inima este unul dintre organele cele mai afectate de efortul sustinut. Pestele este bogat in izoleucina, lizina si metionina.

Nuci si alune

Alune, migdale, caju, nuci, etc, toate sunt bogate in aminoacizi, in special in L-arginina. Arginina este cunoscuta ca substanta care intareste functiile sistemului imunitar, ajuta metabolismul si masa musculara sprijinind productia de colagen si cresterea oaselor. Migdalele si caju sunt printre cele mai bogate surse de izoleucina, dar si de fenilalanina.