Dovleacul, aliment delicios si foarte sanatos, este o uzina de zaharuri complexe, proteine si vitamine. Furnizeaza cantitati enorme de vitamina A si C. Dovleacul figureaza pe lista „superalimentelor” a mai multor nutritionisti, de aceea, in aceasta perioada a anului este bine sa profiti din plin de beneficiile acestei legume pentru sanatate.

 

Principii active

Printre numarul mare de vitamine si minerale, dovleacul mai contine si antioxidanti. Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele coprului impotriva radicalilor liberi implicati in dezvoltarea unui numar mare de boli (cancer, afectiuni cardiovasculare , imbatranire prematura etc).

Principalii compusi antioxidanti ai dovleacului sunt carotenoidele (pigmenti vegetali care dau culoarea portocaliu-galben). Specialistii au demonstrat in urma cercetarilor stiintifice ca un consum ridicat de produse bogate in carotenoide scade riscul de cancer. Carotenoidele sunt mai bine absorbite in organism daca sunt asociate cu o cantitate mica de lipide (grasimi).

Beta-carotenul. Principalul carotenoid al dovleacului este beta-carotenul care poate ameliora diverse functii ale sistemului imunitar. Beta-carotenul (provitamina A) contribuie la mentinerea sanatatii parului, a unghiilor, a pielii, la tratarea bolilor oculare si la prevenirea infectiilor cailor respiratorii.

Luteina si zeaxantina. Dovleacul detine o cantitate importanta de luteina si zeaxantina, doi compusi antioxidanti din familia carotenoidelor. Acestea sunt depozitate la nivelul maculei si al retinei ochilor, protejandu-i de actiunea radicalilor liberi care produc degenerarea la nivel celular. Potrivit specialistilor, acesti doi antioxidanti puternici nu sunt benefici doar pentru sanatatea ochilor, ci si pentru prevenirea unor boli grave precum cancerul la san, cancerul la plamani, maladiile cardiovasculare etc.

Beta-criptoxantina si alfa-caroten. La fel ca si celelalte carotenoide, acesti compusi antioxidanti se pot transforma in vitamina A in organism. Beta-criptoxantina si alfa-carotenul au rolul de a contracara de la bun inceput formarea celulelor canceroase.

Ce boli previne consumul de dovleac?

Cancer. Datorita numarului mare de carotenoide, antioxidanti puternici care impiedica formarea celulelor canceroase, dovleacul este considerat un aliment benefic in lupta impotriva cancerului. De cativa ani, studii epidemiologice si de control au demonstrat legatura stransa intre consumul de dovleac si prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Diabet. Consumul unor extracte din dovleac ar putea inlocui injectiile cu insulina la diabeticii de tip 1. Aceasta este concluzia mai multor studii din China ale caror rezultate sugereaza ca diabetiii de tip 1 ar putea renunta la injectiile pe care trebuie sa le faca zilnic daca vor consuma un anumit extract din dovleac. Dupa un regim cu dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet 1 se va mari cu 5%, iar numarul celulelor pancreatice beta (celulele care sintetizeaza in mod normal insulina) va creste de asemenea cu 8%.

Hiperglicemie . Un recent studiu stiintific realizat in mai multe tari asiatice demonstreaza faptul ca un consum ridicat de dovleac contribuie la scaderea glicemiei. Potrivit specialistilor, carotenoizii (din dovleac si morcov) au un rol protector impotriva hiperglicemiei.

Digestie greoaie. Fibrele din dovleac au rolul de a regulariza tranzitul intestinal. Actiunea stimulanta a fibrelor este accentuata de prezenta manitolului, un glucid usor laxativ. Aceasta leguma te ajuta sa ai o digestie usoara si sa previi in mod natural constipatia.

Beneficiile semintelor de dovleac

De asemenea, semintele au o mare cantitate de zinc, bun pentru  prostata. Acestea sunt un calmant diuretic si ajuta in caz de inflamatii ale vezicii urinare. Semintele de dovleac mai contin miozina, un aminoacid ce ajuta foarte mult muschii. Tot ele pot ameliora senzatia de greata si te protejeaza de asa-zisa boala de calatorie. Joaca un rol important in apararea organismului de boli ale tractului digestiv si sunt bune pentru persoanele care sufera de guta. Acestea pot consuma si ceai  de dovleac.

Uleiulul de seminte de dovleac este folosit pentru a vindeca arsurile, pielea  crapata si anumite rani. Pasta din planta aceasta poate fi utilizata ca o cataplasma pentru arsuri.

Precauti 

Alergie. Exista persoane alergice la alimentele din familia curcubitaceelor (castravete, pepene, dovlecel etc), din care face parte si dovleacul. O persoana alergica la unul dintre aceste alimente prezinta riscul de a fi alergica si la dovleac.

Sfat util: Gustul sau parfumat si textura sa cremoasa recomanda dovleacul in numeroase retete culinare din toata bucataria lumii.

Atunci când cumpărăm un dovleac, trebuie să ne asigurăm mai întâi că acesta este comestibil, nu unul de cîmp (sălbatic). Dacă îl ţinem la temperatura camerei, dovleacul poate fi gătit în cel mult o lună de la momentul când l-am cumpărat. Dacă îl ţinem la frigider, acesta poate fi folosit şi după trei luni. Dovleacul se congelează uşor şi sigur, fără a-şi pierde calităţile nutritive.