Fin si cremos, este plin cu bacteriile “bune”. Baubil sau vascos, valabil in toate felurile de arome.
Suna ca iaurtul nu? Gresit, este vorba de KEFIR, o ruda indepartata a iaurtului pe care cel mai probabil il puteti gasi in magazinele de langa voi. Cativa experti in sanatate spun ca kefirul este foarte asemanator cu iaurtul, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, reduce inflamatia si simptomele intolerantei la lactoza. O cana de kefir detine de obicei chiar si mai multe culturi de bacterii ce incurajeaza digestia decat iaurtul. O sa dureze ceva timp pana kefirul va inlocui iaurtul, dar intre tine producatorii incearca sa il faca cat mai asemanator cu iaurtul, gustos si usor de mancat, in speranta ca kefirul sa ajunga la aceeasi popularitate precum iaurtul.
CARE ESTE TREABA?
Ca si iaurtul, kefirul este in zona de sute de ani. Original era mancat de catre triburile muslumane care il considerau a fi un dar de la zeul lor, Allah. Timp de ani, familiile transmiteau kefirul ca o sursa a sanatatii, si chiar si pe vremea aceea, multi spuneau ca mancarea avea puteri speciale. Laptele de kefir prinde viata cand boabele de kefir sunt adaugate in lapte si puse la incubatie timp de 22 de ore.
Kefirul este bun de mancat odata ce laptele cultivat este filtrat si produsul rezultat are un gust putin amar, similar al iaurtului. Diferenta este ca nu exista ceva similar in iaurt cu boabele. Pentru a face iaurt ne trebuie o anumita bacterie adaugata in lapte. Kefirul este incubat putin mai mult ca iaurtul, insemnand ca este putin mai ridicat in probiotice ce pot ajuta digestia si sa usureze problemele gastrointestinale.
O alta optiune este kefirul apa, putin amar, bautura fermentata, produsa prin adaugarea boabelor in apa. Este o alta sursa foarte buna de probiotice dar este mai putin concentrata decat laptele kefir. Varietatea bacteriilor dintro cupa de kefir poate combate cateva tipuri de bacterii din corpul nostru, ce ne pot crea probleme, precum Enterobacteriaceae si clostridia. Acele probiotice stimuleaza de asemenea golirea sistemului digestiv, chiar opusul laptelui sau al branzeturilor.
Desi kefirul este un produs lactat, reduce simptomele intolerantei la lactoza la fel de bine ca si problemele digestive precum iritarea colonului sau boala celiaca. Asta se intampla deoarece probioticele dn kefir ajuta la distrugerea laptelui din zahar, ca stomacul nostru sa nu o mai faca. Alte cercetari spun ca ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, reduce inflamatiile si chiar reduce riscul de cancer.
ESTE ADEVARAT ?
Poate. Este de notat ca atunci cand vine vorba de kefir, cercetarile pe om sunt inca limitate. Mai mult, tipul de kefir care este utilizat in laboratoare poate sa difere fata de cel pe care noi il gasim in magazine. Pana acum, nu exista un protocal standard pentru fabricarea kefirului. Asta inseamna ca fiecare marca de kefir poate avea un numar diferit de probiotice in continutul sau.
Vrei sa il incerci si tu? Acum kefirul poate fi gasit in containere precum iaurtul, usor de mancat si de controlat. Ca si iaurtul, kefirul poate contine conservanti si zaharuri (indulcitori) in exces.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.