Banana este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind pe locul doi dupa mar. Unul dintre motivele principale al acestui aspect este usurinta cu care poate fi consumata, oricand, oriunde, fara a fi nevoie de servetele sau de cutit. Vine chiar impachetata “natural”, care o protejeaza de contaminare.
Insa mai mult decat orice, banana este unul dintre cele mai hranitoare si vindecatoare fructe care exista.
Carbohidratii ocupa un loc important in compozitia bananei ( 21% ). Bananele necoapte sunt in principal compuse din amidon. Cand se coc, acest amidon se converteste in zaharuri, cum ar fi zaharoza, glucoza si fructoza. In banana coapta ramane aproximativ 1% amidon, care nu pune nici o problema daca este bine mestecat.
Bananele contin o cantitate mica de proteine (1%) si foarte putine grasimi ( mai putin de 0,5% ). Se remarca pentru continutul lor de Vitamina B6. Aproximativ trei banane de marime medie furnizeaza doza zilnica recomandata pentru un barbat adult. Bananele contin de asemenea cantitati insemnate din vitaminele C,B1, B2, si E, precum si de folati.
Bananele sunt bogate in minerale, dintre care potasiul, magneziul si fierul. Continutul lor bogat de potasiu face ca, dintre fructele proaspete, ele sa fie sursa cea mai buna pentru mineral. Doar avocadoul si curmalele depasesc bananele in potasiu.
TIPURI DE BANANA
Plantanul
Se cultiva in multe regiuni din America Centrala si de Sud si din Africa. Este mai mare si mult mai putin dulce decat banana, dar bogat in amidon. Continutul de potasiu este de asemenea foarte ridicat. Nu ar trebui sa se consume crud. Este potrivit pentru toate tipurile de mancaruri gatite, avand o utilizare similara cu cea a cartofilor. Din plantan se produce si faina, din care se poate face chiar si paine. Acest tip de banana este un produs de baza in multe regiuni tropicale.
Bananele pitice
Sunt mai mici, mai dulci si mai aromate decat bananele obisnuite. Se cultiva in Insulele Canare, in Africa si in sud-estul Asiei.
Bananele Rosii
Acest soi de banane din Malaysia are o coaja de culoare rosu-inchis si o aroma foarte asemanatoare cu cea a bananelor obisnuite. Se consuma crude.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.