Trebuie sa stii ca, dupa ce ti-ai atins obiectivul de a slabi, exista in continuare multa munca de facut. Doar aproximativ 1 persoana din 6 nu are probleme in a-si pastra greutatea dupa ce a slabit, pe o perioada de 1 an.
Acest fenomen scoate in evidenta faptul ca mentinerea greutatii dupa un program de slabire este o provocare imensa pentru multe persoane.
Daca nu vrei sa revii la greutatea initiala, nu poti sa te lasi in voia sortii. Cand vine vorba despre ce trebuie sa faci pentru a pierde in greutate sau pentru a o mentine, lucrurile sunt foarte asemanatoare
De ce te ingrasi imediat la loc?
Eforturile de a pierde in greutate sunt monumentale iar rezultatele…trecatoare. Dupa chinurile de a te tine departe de orice tentativa culinara si de a urma, cat de cat, un antrenament pentru slabit, nici nu apuci sa te bucuri de noua silueta ca pui imediat la loc kilogramele pierdute.
De ce te ingrasi repede dupa ce reusesti, cu greu, sa slabesti? Aproximativ 85% dintre cei care au tinut o dieta incep sa se ingrase la loc in momentul in care au renuntat la ea, iar motivele sunt diverse, unele nu tin de noi (cum ar fi ADN-ul), altele da. Iata care sunt greselile pe care le facem si piedicile pe care trebuie sa le depasim in procesul de a slabi, aspecte de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa ne pastram silueta mai mult de cateva saptamani.
De ce te ingrasi cand ar trebui sa te mentii?
1. Diete nerealiste si antrenamente nepotrivite
Unul dintre raspunsurile la intrebarea “De ce ma ingras la loc imediat dupa ce am slabit?” se afla in modul in care ai reusit sa slabesti, adica in dietele drastice si nerealiste pe care le-ai urmat si care nu au oferit corpului tau substantele necesare, dar si in epuizarea organismului prin antrenamente fizice dure. Desi ai reusit sa dai cateva kilograme jos intr-un timp rapid, aceste practici presupun schimbari severe in organismul tau care te impiedica in a mentine un stil de viata sanatos si care pot conduce la probleme fizice cum ar fi ametelille, oboseala, durerile de cap sau digestive si chiar scaderea masei musculare. O astfel de dieta nu poate fi continuata la nesfarsit si, odata intrerupta, toate eforturile tale vor fi fost in zadar.
2. Graba strica treaba
Daca vrei ca rezultatele unei diete sa se mentina, trebuie sa iti schimbi stilul de viata, nu sa faci doar schimbari de moment. In afara de a urma o dieta sanatoasa, trebuie sa faci exercitiile fizice potrivite, sa indepartezi stresul din viata ta si sa ai parte de suficient somn si odihna si, desi suna contradictoriu, intr-un program pentru slabit, trebuie sa uiti de…slabit. In loc sa te sui pe cantar din 2 in 2 ore, intrebandu-te cat ai mai dat jos, intreaba-te cate exercitii fizice ai facut saptamana aceasta.
Ironia este aceea ca, imediat ce ai pierdut in greutate, corpul vrea kilogramele inapoi. Pentru multi dintre noi se intampla ca, odata incheiata dieta, sa tanjim dupa si mai multa mancare ca pana in momentul demararii ei, dar trebuie sa invatam sa ne bucuram de o alimentatie sanatoasa si de un program constant de antrenament pe care sa le mentinem chiar daca dieta propriu-zisa s-a sfarsit. Pentru cat timp? Ei bine…pentru tot restul vietii.
3. Sedentarismul
O dieta alimentara neinsotita de un efort fizic in idea ca “daca nu mananci, slabesti” te conduce rapid catre eterna intrebare “De ce te ingrasi la loc?”, pentru ca vei reusi sa dai 2-3kg jos si apoi…vei stagna sau le vei recupera. Un stil de viata sedentar incetineste metabolismul corpului tau, impiedicand consumul de calorii si modelarea corporala. Nu acesta este raspunsul!
4. Cantitatea de exercitii fizice necesara…
…este diferita pentru fiecare persoana in parte. Ea depinde de varsta, sex, rezistenta, greutate, genetica si multe alte aspecte pe care doar un specialist le poate analiza si iti poate recomanda un antrenament eficient. Totusi, pentru a preveni depunerea grasimii dupa o cura de slabire, 150 – 250 de minute de exercitii lejere pe saptamana te pot ajuta, iar pentru a slabi ai nevoie de 225 – 420 de minute de efort fizic.
5. Factorul de timp
Cu cat reusesti sa-ti mentii greutatea pentru o perioada mai lunga de timp, cu atat sansele de a te ingrasa la loc scad. O perioada de 2 ani se pare ca este necesarul pentru a te asigura ca, mentinand un stil de viata sanatos, nu vei redobandi kilogramele pierdute; chiar daca pare mult, gandeste-te la toti anii in care nu te-ai hranit corespunzator si nu ai facut miscare, iar daca se intampla sa cedezi in fata unei ispite culinare si sa dai gres, foloseste acest moment in avantajul tau pentru a te motiva si a-ti continua demersurile cu succes.
- Afla de ce te ingrasi repede si schimba-ti obiceiurile
Din pacate, este mult mai greu sa te mentii la o greutate ideala decat sa slabesti, motiv pentru care eforturile tale nu se incheie odata cu dieta. Afla unde gresesti in incercarea ta de a slabi si, chiar daca este mai lunga, alege calea sanatoasa si sigura de a slabi, nu solutiile de moment.
Aminteste-ti cat de mult ai realizat. A pastra fotografii in jurul tau este un lucru bun – cele vechi iti vor aduce aminte cum aratai, cele noi iti vor aminti cat de departe ai ajuns. Aminteste-ti toate masurile pozitive pe care le-ai luat pentru a-ti imbunatati sanatatea – si cata putere ai acum ca ai reusit sa iti gestionezi cu succes greutatea.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.