Slăbitul e o "călătorie" lungă şi lentă. Însă e încetinită şi mai mult de erorile din dietă.

Fie că abia începeţi drumul spre un trup arătos, fie că ştiţi totul despre sănătate şi fitness, probabil că aţi făcut nişte greşeli în nutriţie. Când vine vorba despre slăbit, deseori cădem în capcane, sperând că facem ceea ce trebuie. De fapt, e posibil să ne facem mai mult rău decât bine.

Există multe informaţii despre nutriţie şi dietă pe internet, aşa că e uşor să vă pierdeţi în munţii de sfaturi, reguli şi noi terminologii. Pentru neiniţiaţi, "paleo" ar putea însemna un nou tip de îndreptare.  Deşi greşelile şi învăţatul din ele face parte din proces, vă puteţi uşura drumul cu informaţii de calitate. Iată şase greşeli comune pe care le fac cei care vor sa slabeasca:

1. Cumpăraţi mâncăruri "fără grăsimi"
Dacă cumpăraţi alimente pe a căror etichetă scrie "dietetic", "fără grăsimi" sau "fără zahăr", lăsaţi produsul respectiv şi luaţi-o în direcţia opusă imediat. Mulţi văd aceste cuvinte-cheie şi presupun că ceea ce cumpără e şi sănătos. De fapt, aceste cuvinte înseamnă de obicei că alimentele pe care vreţi să le cumpăraţi sunt orice altceva decât sănătoase.

Când companiile producătoare îndepărtează nutrienţii precum grăsimile pentru a face alimente "fără grăsimi", trebuie să adauge ceva pentru a da mâncării gust. Aceste ingrediente potenţatoare de arome conţin de obicei un amestec de substanţe pe care nici nu le puteţi pronunţa, carbohidraţi rafinaţi şi cantităţi uriaşe de zahăr.

Împreună, aceşti aditivi vă pot da peste cap obiectivele de slăbit. Nu vă atingeţi de alimentele procesate, ambalate şi pre-gătite. Alegeţi alimentele proaspete, ce conţin cât mai puţine ingrediente.

2. Nu mâncaţi suficient
Dacă vreţi să slăbiţi, primul pas logic e să micşoraţi consumul de calorii, corect? Atunci, are logică faptul că, eliminând mai multe calorii din dietă, slăbiţi mai mult. Greşit! Restricţia calorică serioasă are efecte pe termen scurt, dar metabolismul va încetini treptat, ajungând până la urmă să se blocheze.
De parcă ăsta n-ar fi un lucru suficient de rău, când aportul caloric e prea scăzut, corpul începe să folosească muşchii cu greu dobândiţi pe post de combustibil, un proces numit catabolism. Dacă are loc acest lucru, v-ar putea împiedica şi mai mult creşterile musculare. Îmi dau seama că recomandarea de a mânca mai mult poate părea contraproductivă pentru slăbit, însă, credeţi-mă, mai multă mâncare e un lucru bun. Dacă restricţia calorică e prea severă, prea mult timp, rezultatele vor întârzia să apară.

3. O daţi în extreme
Lumea în care trăim a devenit o lume de tipul "totul sau nimic". Pentru mulţi oameni, dieta nu face excepţie. Le-am auzit pe toate: "Trebuie să mănânci de zece ori pe zi ca să slăbeşti!" "Ai grijă să consumi 600 de grame de carbohidraţi!" "Nu mânca fructe sau produse lactate" "Ai nevoie de aceste 30 de suplimente ca să reuşeşti". Desigur, aceste sfaturi pot avea efecte la unele persoane, dar ce s-a întâmplat cu calea de mijloc? Din experienţă, mersul la extreme nu mi-a adus niciun rezultat, ci m-a întors exact acolo de unde începusem.

Dacă faceţi asta pe termen lung, aşa cum ar şi trebui, nu uitaţi că echilibrul şi moderaţia sunt cheile succesului. Sugestia mea: începeţi undeva la mijloc. Încetul cu încetul, adăugaţi sau eliminaţi diverse elemente până ajungeţi la echilibrul perfect pentru corpul vostru.

4. Urmarea celei mai noi diete
Dacă aţi încercat dieta cu hormoni, dieta cu supă de varză, dieta de trei zile, dieta după tipul de sânge sau dieta cu sucurile de fructe, deschideţi bine ochii. Reclamele la diete ineficiente încearcă să vă capteze atenţia prezentându-vă "cele mai noi cercetări" şi poveşti de succes. De obicei, dietele acestea funcţionează, dar numai pe termen foarte scurt. Când reveniţi la un stil de viaţă normal, nu vă aşteptaţi ca rezultatele să se păstreze.

Majoritatea acestor diete se dovedesc nesănătoase, extreme şi n-ar trebui adoptate pe termen lung. Eu mereu le spun clienţilor mei: "Nu face nimic din ce nu poţi respecta pentru tot restul vieţii." Alimentaţia sănătoasă ar trebui să reprezinte o schimbare a stilului de viaţă şi, dacă nu vă vedeţi consumând doar supă de varză tot restul vieţii, în fiecare zi, nici să nu vă gândiţi să adoptaţi astfel de diete.

5. Abaterea (şi, prin asta, zic abatere completă) pe durata weekendului
O masă de trişare nu face mult rău şi poate face bine mental şi fizic, dar dacă vă abateţi de la dietă vinerea, la ora 6, imediat ce scăpaţi de la muncă, s-ar putea să avem o mică problemă.

Dacă vă îndopaţi în weekend cu tot ce n-aţi mâncat în timpul săptămânii, nu doar că vă veţi încetini progresul, ci chiar îl veţi opri complet. Uneori, poate chiar să anuleze complet tot ce aţi dobândit cu greu. În funcţie de obiective şi progres, o masă de trişare, sau chiar două, merg. Reveniţi la alimentaţia sănătoasă cât se poate de repede. Nu permiteţi mesei de trişare să devină un weekend cu trişări la liber..

6. Ignoraţi semnele pe care vi le dă corpul
Mă credeţi sau nu, corpul uman secretă hormoni care reglează funcţiile care ne spun când ne este foame şi când trebuie să ne oprim din mâncat. Când nu mai dăm ascultare acestor semnale şi mâncăm dincolo de momentul "sunt sătul" şi intrăm cu paşi repezi în zona "m-am îndopat", survin şi problemele, cum ar fi obezitatea.
Reversul medaliei e că, şi dacă aveţi un program riguros şi inflexibil în ceea ce priveşte alimentaţia, semnele hormonale pot fi ignorate. Uneori, suntem atât de atenţi să consumăm exact 300 de calorii odată la trei ore, încât uităm să dăm ascultare trupului. Nu spun să uitaţi complet tot ce ştiţi şi să vă îndopaţi toată ziua, dar când v-aţi ascultat ultima dată semnalele de foame ale corpului?
Vă este foame la oră fixă, odată la trei ore? Vă este atât de foame, încât aţi putea mânca şi-un elefant? Vă mai este foame chiar şi după masă? Experimentaţi şi ascultaţi-vă corpul, nu ceasul, când vine vorba de mese. Aţi putea fi surprinşi ce veţi afla.

Sursa: body-building.md