In ciuda faptului ca sunt asociate cu drumurile la toaleta, fibrele nu sunt o gluma. Beneficiile aduse de un colon eficient, o dieta bogata in fibre reduce riscul atacului de cord, hipertensiunii si bolilor de inima. Din pacate, se consuma putine fibre, cu doar 3% din populatie care consuma cat trebuie.
DE CE FIBRE?
Fibrele sunt ceva ce organismul nostru are nevoie insa nu sunt cu adevarat digerate – de fapt, raman aproape la fel ca in farfurie si la toaleta. Fibrele sunt de doua feluri, solubile si insolubile si majoritatea mancarurilor bazate pe plante contin un mixt din ambele. Fibrele solubile se transforma intr-un gel in stomac si incetinesc digestia, ce ajuta la micsorarea colesterolului si a glucozei din sange. Fibrele insolubile, pe de alta parte, raman neschimbate pana in colon, rezultatul va fi un colon mai eficient. In ciuda diferentelor, nici o fibra nu este cu adevarat absorbita de corp.
Daca sarim peste doza necesara de fibre, de obicei ajungem la constipatie, ce poate deveni intr-un chin atunci cand mergem la toaleta. Daca mancam prea putine fibre poate deveni greu sa ne controlam nivelul de zahar din sange si apetitul deoarece fibrele regleaza viteza digestiei si contribuie la satietate. Daca mancam prea multe fibre, se poate intampla exact opusul, ceea ce inseamna mai putine minerale absorbite de catre corp din mancare, deoarece aceasta se va misca prea repede prin intestine. Poate rezulta de asemenea in gaze ( a te simti balonat ), crampe, in speciale cand marim doza de fibre brusc.
Deci care este doza corecta? Institutul de medicina recomanda ca barbatii sub 50 sa manance aproximativ 38 de grame de fibre zilnic si femeile 25 de grame. Adultii de peste 50 necesita mai putine fibre ( 30 de grame si 21 de grame pentru femei ) datorita consumului redus de mancare.
CELE MAI BOGATE ALIMENTE IN FIBRE
LEGUMINOASELE
1. Mazarea
Fibre: 16,3 grame pe portie, gatita.
O mancare principala in gatitul Indian, mazarea formeaza o baza incredibila de proteine pentru supe si tocane. Aceasta reteta din Asia de sud este cea mai buna combinatie: sanatoasa, satisfacatoare si super bogata.
2. Lintele
Fibre: 15,6 grame pe portie, gatita.
Lintele este super starul bucatariei – dureaza foarte putin sa fie gatita si sunt mult mai versatile decat multe alte legume. Aceasta reteta are avantajul gustului care este asemanator cu cel al carnii.
3. Fasolea neagra
Fibre: 15 grame pe portie, gatita.
Plina de carbohidrati complecsi si proteine, o tocana de fasole neagra poate fi masa perfecta de dupa antrenament.
4. Fasolea alba
Fibre: 13,2 grame pe portie, gatita.
Fasolea alba poate parea initial prea putin gustoasa, insa atunci cand e gatita cu bacon, sau pusa in supa, poate deveni a naibi de delicioasa.
LEGUME
5. Anghinare
Fibre: 10,3 grame pe legume medii, gatite.
Cea mai mare portie de fibre pe servire dintre toate legumele, anghinarele sunt putin intalnite in bucatariile oamenilor ( probabil din cauza aspectului…ciudat ). Devino creativ si incearca acest simplu aliment, cu lamaie, usturoi si piper negru !
In speranta ca aceste articole va usureaza munca asidua de cautare a alimentelor perfecte pentru voi, eu voi in curand urmatoarele 5 alimente bogate in fibre si multe altele, asa ca stati pe aproape.
Daca cineva are o cerere sau intrebare despre un anumit aliment sau situatie culinara nu ezitati sa ne contactati !
Pe curand !
– Mircea
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.